'Waardering en respect voor Nederlandse militairen die in Indië vochten'

DEN HAAG - De Nederlandse militairen die streden in Nederlands-Indië verdienen 'waardering en het grootste respect'. Dat zei Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg donderdag bij de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de nasleep daarvan in voormalig Nederlands-Indië.
Van Miltenburg sprak over het contrast tussen het gejuich waarmee de bevrijders van Nederland in 1945 werden binnengehaald en de houding ten opzichte van de militairen die na de capitulatie van Japan in Nederlands-Indië streden. Zij werden volgens de Kamervoorzitter vooral gezien als 'onderdrukkers, verliezers en soms zelfs als oorlogsmisdadigers'. Maar Van Miltenburg wees er in haar toespraak op dat militairen en burgers zich in het gebied 'naar eer en geweten' hebben ingezet, en dat deden 'omdat de politiek dat van hen vroeg'.
De herdenking vond plaats bij de Indische plaquette in het gebouw van de Tweede Kamer. De juiste plaats voor de plaquette, omdat de Tweede Kamer ook de plaats is waar 'wordt gedebatteerd en besloten over de uitzending van militairen', aldus Van Miltenburg.