Instellingen

Overleg over landelijke sinterklaasintocht in Gouda

Intocht Sinterklaas 2012 in Scheveningen
Intocht Sinterklaas 2012 in Scheveningen
GOUDA - Minister Lodewijk Asscher (Integratie) organiseert een breed overleg over de landelijke sinterklaasintocht, dit jaar op zaterdag 15 november in Gouda. Het gesprek zal vooral over de rol van Zwarte Piet gaan.
In Amsterdam is burgemeester Eberhard van der Laan al met verschillende organisaties in gesprek over de rol van Zwarte Piet bij de Amsterdamse sinterklaasintocht. Asscher was afgelopen vrijdag bij het gesprek in Amsterdam, en besloot daarop het overleg ook landelijk te houden, over de intocht in Gouda.
De minister wil dat in elk geval de NTR, die de landelijke intocht uitzendt, en de gemeente Gouda meepraten.

Vergunning herzien

De Goudse burgemeester Milo Schoenmaker wilde zich vooralsnog niet in de Zwarte Pieten-discussie mengen. In juli oordeelde de rechter dat de gemeente Amsterdam de vergunning voor de Amsterdamse intocht moet herzien, omdat veel zwarte Amsterdammers zich gediscrimineerd voelen door het uiterlijk en gedrag van de Zwarte Pieten.  
De gemeente Gouda liet toen weten: 'De pietendiscussie is ook bij ons niet onopgemerkt gebleven. We zijn hierover in gesprek met lokale partijen en de NTR in het kader van de Landelijke Intocht in Gouda dit jaar. Wij gaan echter op dit moment niet vooruitlopen op de uitkomsten van deze gesprekken.'
Ook de NTR nam toen niet direct een standpunt in. Een woordvoerder reageerde toen, dat het niet de taak van de NTR is om een mening te hebben. Maar 'ontwikkelingen in de maatschappij zullen weerspiegeld worden'.