Van Aartsen: Verbod op alle demonstraties in Schilderswijk

DEN HAAG - Burgemeester Jozias van Aartsen gaat voorlopig alle demonstraties in de Schilderswijk verbieden. Dat zei hij donderdagavond tijdens het spoeddebat over de spanningen in de wijk. Het Openbaar Ministerie steunt dit besluit. Het verbod geldt voor twee maanden.
Eerdere demonstraties in de wijk liepen uit de hand. De burgemeester wil met zijn besluit 'de grote meerderheid niet in de steek laten. Zij zijn het slachtoffer. Dat wil ik ze niet nog eens aandoen.'
Van Aartsen neemt het besluit met grote spijt, zei hij. 'Want de vrijheid van meningsuiting en in het verlengde daarvan de vrijheid van demonstratie is een groot recht. Dat is een proces van 200 jaar, waarin gestreefd is naar een tolerante en vredelievende samenleving waarin de vrije pers zijn werk in alle vrijheid moet kunnen doen. Ik zal dan ook alles doen om dit te verdedigen tegen ideologische pyromanen die onze samenleving in gevaar brengen.'

Pro Patria

Afgelopen zondag werd een demonstratie van de organisatie Pro Patria verstoord, toen een groep tegendemonstranten met stenen en vuurwerk gooide. Daarbij werd ook een journalist aangevallen. Zes mensen werden aangehouden. Pro Patria wilde op 20 september nog een 'mars van de vrijheid' houden in de probleemwijk.
'Over de demonstratie van afgelopen zondag was tevoren enige zorg. Wie zich verdiept in de antecedenten van de organisatoren en hun aanhang, zal begrijpen waarom. Besloten werd de route aan te passen en de organisatie is daarmee akkoord gegaan', legde Van Aartsen uit.
Bij twee eerdere demonstraties van radicale moslims in de Schilderswijk waren er ook problemen. Zo werden er antisemitische leuzen geroepen.