Europese steun voor Westlandse tuinders

WESTLAND - Er komen Europese steunmaatregelen voor groente- en fruittelers die last hebben van de Russische boycot. Dat zei EU-Landbouwcommissaris Dacian Ciolos na afloop van een bijeenkomst van Europese landbouwexperts in Brussel.
Begin volgende week moet duidelijk worden hoe die maatregelen er precies uitzien. Sinds de boycot zijn groente en fruit, onder andere uit het Westland, een stuk minder waard. Westlandse tuinders pleitten daarom eerder al voor steun.
De Europese Commissie liet in het midden of het maandag wordt, maar stelde dat het 'begin volgende week' met gerichte maatregelen komt voor een aantal specifieke fruit- en groentesoorten 'die het duidelijk nu moeilijk hebben'. Wel werd afgesproken dat er wekelijks overleg zal plaatsvinden op Europees niveau om bovenop de ontwikkelingen te zitten en de situatie goed in de gaten te houden.

400 miljoen euro

EU-Landbouwcommissaris Dacian Ciolos benadrukte in een verklaring bereid te zijn Europa-brede maatregelen aan te kondigen 'als en wanneer ze nodig zijn.' Boeren en producenten kunnen daar gerust op zijn, aldus Ciolos. 'We volgen elke sector en elke markt nauwlettend en als er materiële risico's opduiken, zal ik handelen.'
In het Europees landbouwbudget is een post opgenomen van 400 miljoen euro. Deze 'crisispot' is bedoeld om verstoringen van de markt, bijvoorbeeld door sancties, op te vangen.