NVU naar de rechter om demonstratieverbod Schilderswijk: 'Van Aartsen doet iets wat niet kan'

DEN HAAG - De Nederlandse Volksunie stapt naar de rechter om het demonstratieverbod dat de Haagse burgemeester Van Aartsen voor de Schilderswijk heeft afgekondigd aan te vechten. Hij deed dit gisteravond tijdens een spoeddebat in de Haagse gemeenteraad. Het verbod geldt voor twee maanden en wordt gesteund door het Openbaar Ministerie.

Voorman Constant Kusters laat aan Omroep West weten dat zijn partij dit gaat aanvechten en van plan is gewoon te gaan demonstreren op 20 september.

'Gewoon protest in de Schilderswijk'

 'We verzamelen bij Den Haag Centraal en lopen dan een stukje door de Schilderswijk.'  Kusters vindt dat Van Aartsen te ver gaat met het demonstratieverbod. Hij noemt het verbod ‘een zwak excuus’ en vindt dat de burgemeester ‘wegkijkt’ van de echte problemen.  Hij doelt daarmee op de tegendemonstranten die tijdens een demonstratie van afgelopen zondag de confrontatie zochten. ‘Van Aartsen moet die stenengooiende jongeren aanpakken en niet demonstraties verbieden.'

De NVU-voorman vindt dat iedereen moet kunnen demonstreren. ‘Het demonstratierecht geldt voor iedereen, ook voor aanhangers van ISIS. Je hoeft het niet met eens te zijn, maar dit is zo principieel. De burgemeester mag niet op de stoel van de rechter gaan zitten vindt Kusters.

'Wij gaan rechtzaak winnen'

’Kusters is er ook van overtuigd dat hij de zaak gaat winnen. ‘Vanaf 2000 voer ik al dit soort zaken. Ik heb vaker met dit bijltje gehakt en tot nu toe heb ik elke keer gewonnen. De organisatie van de demonstratie van afgelopen zondag liet al weten dat ze teleurgesteld zijn over het besluit maar dit niet zullen aanvechten.

Deel dit artikel: