Twitterende ambtenaar niet naar oude functie

DEN HAAG - Yasmina Haifi 'is niet de goede vrouw op de goede plek'. Dat zei minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie vrijdag. De ambtenaar die deze week is geschorst vanwege een omstreden tweet die ze verstuurde over de terreurorganisatie IS, komt in ieder geval niet meer terug op haar oude functie. Er wordt nog gekeken naar eventuele maatregelen en daarbij wordt ontslag niet uitgesloten.

Opstelten zei geschrokken te zijn van de inhoud van de tweet. Yasmina Haifi schreef daarin dinsdag dat de radicaalislamitische terreurbeweging IS 'een vooropgezet plan van zionisten' is die 'bewust de islam zwart willen maken'. Aanleiding was de discussie over de onrust in de Schilderswijk door recente betogingen van voor- en tegenstanders van IS, voorheen ISIS.

De uitspraak paste volgens Opstelten op geen enkele manier bij haar functie bij het Nationaal Cyber Security Center. 'Daarom is ze direct geschorst. Zij is niet de goede vrouw op de goede plek', zei Opstelten. Hij zei dat ze op Personeelszaken niet betrokken was bij beleidsmatige of inhoudelijke zaken, maar wel mensen moest aannemen.

Regels voor twitterende ambtenaren

Voor ambtenaren gelden regels voor het twitteren, zei Opstelten. 'Wat iemand zelf vindt, daar heb ik het niet over, het gaat erom wat je naar buiten brengt als ambtenaar.' Daarbij is het zaak je te gedragen zoals bij je functie past. 'En dit paste op geen enkele manier. Als we wisten dat ze dit zou doen, hadden we haar niet aangenomen.'

Deel dit artikel: