Instellingen

Pro Patria verplaatst demonstratie naar Haagse wijk Transvaal

Demonstratie-Pro-Patria in 2014
Demonstratie-Pro-Patria in 2014
DEN HAAG - Pro Patria heeft de demonstratiemars tegen moslimextremisme op 20 september verplaatst van de Haagse Schilderswijk naar het naastgelegen Transvaal.
Burgemeester Jozias van Aartsen besloot vorige week dat er geen enkele demonstratie meer mag plaatsvinden in de Schilderswijk, omdat eerdere protesten uit de hand liepen. Een daarvan was de anti-IS-mars van Pro Patria op 10 augustus.
'Na overleg hebben we besloten de mars te verleggen naar de wijk Transvaal. Op deze wijk rust namelijk geen veto van de burgemeester en dit is één van de twee wijken waar de ISIS-aanhang sterk aanwezig is', aldus Pro Patria. De demonstratie zal worden begeleid door professionele beveiligers.

Demo moet deëscalerend werken

Volgens een woordvoerder is de demonstratie aangemeld bij de gemeente Den Haag. Pro Patria hoopt dat de verplaatsing van de mars 'deëscalerend werkt'. Het vorige protest op 10 augustus werd verstoord door stenengooiende moslims in de Schilderswijk. 'Als ze nu weer afkomen op onze mars, is het duidelijk wie de agressors zijn', aldus de woordvoerder.
Bovendien probeert Pro Patria ervoor te zorgen dat extreemrechtse betogers niet meeliften op de 'Mars van de vrijheid'. De extreem-rechtse NVU wil juist wel in de Schilderswijk demonstreren.
De gemeente Den Haag weet dat Pro Patria een demonstratie heeft aangemeld. 'We behandelen elke demonstratie-aanvraag individueel. Het kan zo zijn dat we op de dag van de demonstratie nog beslissen of er aan alle voorwaarden wordt voldaan.'
Reakties
In de Haagse wijk Transvaal zitten niet veel mensen te wachten op een demonstratie van Pro Patria. Mensen op straat reageren afkeurend: ‘Ze kunnen beter naar het Malieveld gaan, in plaats van in een woonwijk demonstreren’, zegt een buurtbewoner uit Transvaal. Volgens een ander lokt de demonstratie agressie uit en dat is in geen enkele wijk te tolereren.
Raadslid Mustafa Okcuoglu van Groen Links laat weten dat als van Aartsen toestemming geeft Groen Links tegen het besluit is en van Aartsen ter verantwoording roept. ‘Er is nog geen verzoek binnengekomen bij de gemeente om te demonstreren in de wijk Transvaal’, zegt Okcuoglu.