Ademluchtflessen Brandweer Den Haag niet goed

DEN HAAG - De Haagse brandweer wil af van een deel van hun gloednieuwe uitrusting. De koppeling van de ademluchtflessen zou niet goed werken en daarom moeten er 1700 flessen worden aangepast. De brandweer Den Haag wil dit nadat drie brandweerlieden deze zomer zonder lucht kwamen te zitten.
De druppel was een incident tijdens een grote garagebrand zaterdag waarbij een luchtfles afbrak van een brandweerman die al in het pand was, meldt Regio 15.

Wonder boven wonder niet gewond

De brandweerman kreeg geen lucht meer en rende naar buiten om zichzelf in veiligheid te brengen. Wonder boven wonder raakte hij niet gewond.   
Volgens de brandweer zit er een fout in het kliksysteem van de gloednieuwe ademluchtapparatuur. Dat systeem is bedacht om flessen eenvoudiger vast- en los te maken.

Niks mis

Volgens de fabrikant Dräger, is dat niet het geval. 'Er is niks mis met het systeem,' aldus Patrick van Vugt van Dräger. 'We hebben dit systeem al sinds 2008 en er zijn er meer dan 20.000 in Nederland. Ik heb nog nooit eerder van zo'n incident gehoord.'
De aanpassing van de koppeling heeft volgens de fabrikant niets te maken met het incident. Hij stond al langer gepland.  'Het is een normale aanpassing. Dat doen we met al onze producten. De oude versie voldoet gewoon aan alle geldende normeringen, evenals de nieuwe versie. Den Haag wilde gewoon naar één systeem toe', aldus van Vught.

Vreemd

Ruud van Vliet van de vakvereniging brandweer vrijwilligers is geschrokken van het nieuws. ´We hebben nu vooral veel vragen,´ aldus van Vliet. ´We willen weten wat voor actie de brandweer in Den Haag heeft ondernomen om het veiliger te maken en of ze andere korpsen hebben geïnformeerd. Het komt ons erg vreemd over dat een systeem waar het eerder mee is misgegaan, opnieuw wordt ingezet.´