Den Haag druk met demonstraties op 20 september

DEN HAAG - Zeven verschillende groeperingen zijn van plan op 20 september in Den Haag te gaan demonstreren. De betogingen zijn aangemeld bij de gemeente, bevestigde een woordvoerder dinsdag. Wie de organisatoren zijn, zegt Den Haag niet.

Pro Patria was de eerste die met 20 september op de proppen kwam. De groepering wil op die dag weer een 'Mars voor de vrijheid' houden. De eerste mars op 10 augustus liep uit op ongeregeldheden in de Schilderswijk. De nieuwe demonstratie gaat nu door de naastgelegen wijk Transvaal omdat burgemeester Jozias van Aartsen afgelopen week een verbod op demonstraties in de Schilderswijk afkondigde.

De Nederlandse Volksunie wil op 20 september verzamelen bij station Den Haag Centraal en naar de Schilderswijk lopen, ondanks het verbod. De extreemrechtse partij wil naar de rechter stappen om het verbod aan te vechten. De islamitische Muslim Defence League - Holland wil naar het Malieveld, naast Den Haag Centraal.

Recht op demonstreren

Organisatoren hoeven geen expliciete toestemming te hebben voor een demonstratie, omdat iedereen in Nederland het recht heeft om te demonstreren. De gemeente kan een demonstratie wel verbieden als de openbare orde in het geding is. Ook mogen er voorwaarden worden gesteld, bijvoorbeeld aan de locatie en een verbod op gezichtsbedekkende kleding.

De zeven demonstraties zullen flink wat inzet van agenten vergen. De politie heeft het die dag sowieso druk met een kermis op het Malieveld en een atletiekwedstrijd, de Vredesloop, bij het Vredespaleis en het Catshuis.

Deel dit artikel: