Instellingen

Onduidelijkheid in Escamp: wie heeft er voorrang in Den Haag?

DEN HAAG - Achtergebleven verkeersborden zorgen voor verwarring in de Haagse wijk Vrederust. Onlangs heeft de gemeente een aantal 30 kilometerzones aangelegd en daarbij de verkeerssituatie van verschillende kruispunten aangepast. De oude voorrangsborden zijn blijven staan.
Volgens rijinstructeur Christine Koopmans is dit verwarrend en gevaarlijk. ‘Vooral voor voetgangers. Automobilisten zien het haaientandenbord en denken dan dat ze alleen voorrang moeten verlenen aan bestuurders, terwijl de pas aangelegde drempel ook voetgangers voorrang geeft.’
Een woordvoerder van de gemeente Den Haag zegt dat de aannemer de borden had kunnen weghalen toen de kruispunten werden aangepast. 'Dat is niet gebeurd, maar zal alsnog worden gedaan', aldus de woordvoerder. Op welk termijn alle borden weg zullen zijn is niet duidelijk.

Reglement

Wie het ‘Reglement verkeersregels en verkeerstekens’ er op naleest, ziet dat de achtergebleven borden vooral een schoonheidsfoutje zijn. De gecreëerde uitrit in de vorm van een drempel geldt in dit geval boven het verkeersbord. Dat betekent dat een bestuurder die uit de uitrit rijdt, iedereen voor moet laten gaan.