Demonstratieverbod Den Haag fors uitgebreid

DEN HAAG - In geen enkele woonwijk in Den Haag mogen de komende twee maanden 'risicovolle' demonstraties plaatsvinden. Dat heeft burgemeester Jozias van Aartsen woensdagmiddag geschreven in een brief aan de gemeenteraad.

Het risico op 'wanordelijkheden' is te groot vindt Van Aartsen. Betogers moeten uitwijken naar 'een locatie die daar wel voor geschikt is'. Tijdens een spoeddebat in de gemeenteraad, vorige week donderdag, werd al duidelijk dat demonstraties in de Schilderswijk werden verboden.

'Wat zich in de Schilderswijk heeft voorgedaan, staat symbool voor datgene wat in andere delen van de stad evenzeer aan de orde kan zijn', schrijft Van Aartsen. 'Er heeft vermenging plaatsgevonden van demonstranten, tegendemonstranten en omstanders.'

'Politie is de baas'

De burgemeester wil dat de veiligheid van de wijk en de demonstranten goed en adequaat moet worden gewaarborgd. Ook zegt hij over 'het mogelijk afsluiten van wijken dat daar nimmer sprake van kan zijn'. Van Aartsen: 'Er is maar één baas op straat: dat is de politie.'

Zeven groepen hebben aangegeven dat ze op 20 september in Den Haag willen demonstreren. Pro Patria wil een nieuwe 'mars voor de vrijheid' houden, deze keer in Transvaal. De Nederlandse Volksunie (NVU) wil naar de Schilderswijk lopen en Muslim Defence League Holland wil beide buurten blokkeren.

» Wanneer treedt de politie op? Bekijk hier de tolerantiegrenzen

Deel dit artikel: