Bewoners en politiek blij met demonstratieverbod Den Haag

REGIO - DEN HAAG- Bewoners van de Haagse achterstandswijk Transvaal zijn blij met de beslissing van burgemeester van Aartsen om risicovolle demonstraties te verbieden. In geen enkele woonwijk in Den Haag mogen de komende twee maanden demonstraties plaatsvinden.
Het risico op wanordelijkheden is te groot, vindt Van Aartsen. Betogers moeten volgens hem uitwijken naar een locatie die daar wel geschikt voor is. Hij wil voorkomen dat demonstranten, tegendemonstranten en omstanders door elkaar heen lopen.
'Ik vind het een goede zaak. Als het uitdraait op geweld heeft het geen nut. Laat ze gaan demonsteren op het Malieveld, maar dan wel vreedzaam.' Dat zegt een bewoonster uit de wijk Transvaal tegen Omroep West. Van Aartsen laat weten dat  'er een sfeer van provocatie en confrontatie bij de demonstraties is ontstaan, dat duidelijk maakt dat er een helder beleid moet zijn'. De gemeente gaat bepalen waar de demonstraties gaan plaatsvinden. 'En dan denk ik dat de rechter er ook aan te pas komt, want uiteindelijk beslist de rechter', aldus van Aartsen.

‘De enige juiste stap’

De ChristenUnie / SGP-fractie, VVD en Groep de Mos / Ouderen Partij kunnen zich ook goed vinden met het besluit dat de Haagse burgemeester heeft genomen.  ‘Met een beroep op vrees voor wanordelijkheden doet Van Aartsen de deur in alle woonwijken dicht voor demonstraties van ‘IS’, ProPatria en dergelijke organisaties. Dit lijkt ons de enige juiste stap. Zo schrijft fractievoorzitter Pieter Grinwis van de ChristenUnie / SGP.

'Mars voor de vrijheid'

Pro Patria wil een 'mars voor de vrijheid' houden in Transvaal. De Nederlandse Volksunie (NVU) wil naar de Schilderswijk lopen en Muslim Defence League Holland wil beide buurten blokkeren. Van Aartsen heeft deze plannen nu gedwarsboomd.