Walvis waarschijnlijk door botsing overleden

DEN HAAG - De dode walvis die donderdag op het strand van Scheveningen wordt ontleed, stierf een plotselinge dood. Het dier overleed waarschijnlijk door een botsing, concludeert de faculteit Diergeneeskunde van de universiteit van Utrecht na onderzoek van het beest.
De maag en darmen van de bijna 17-meter lange vinvis waren vol en dat duidt niet op een lang ziekteproces. Achter de ribben van het beest vonden pathologen wel enkele verbrijzelde ruggenwervels, wat er op zou kunnen wijzen dat de vinvis het slachtoffer is geworden van een aanvaring.
Een precieze doodsoorzaak is nog niet te noemen. Steven van der Mije van museum Naturalis in Leiden, die de ontleding donderdag leidt, noemt ook een aanval van een orka of een botsing met een kade als mogelijke verklaring.

Ongeluk

'Een ongeluk is in ieder geval het meest waarschijnlijk', aldus Mije. 'Het dier was ook vrij jong.'
De vinvis dreef woensdag dood voor de kust van Katwijk. Het naar nu blijkt mannelijke dier is naar het strand van Scheveningen gesleept waar het 'walvissnijteam' van Naturalis zich over hem ontfermde.
Naturalis wil onder meer weten wat de walvis at, hoe hij leefde en waaraan het dier precies overleed. Daarna wordt het dier in kleine stukjes gesneden en weggevoerd.

Tegen de avond klaar

Van der Mije zei dat het team donderdag aan het begin van de middag al halverwege was en dat de klus tegen de avond waarschijnlijk is geklaard. Het vlees van de walvis wordt vernietigd, de botten gaan naar Naturalis. Het weefsel wordt verder onderzocht in Utrecht.