Instellingen

Steeds minder zwartrijders bij HTM

DEN HAAG - Het aantal zwartrijders in het Haagse openbaar vervoer is de afgelopen jaren flink gedaald. In 2009 had nog bijna 8,5 procent van de reizigers geen kaartje, vorig jaar was dat drie procent. Volgens de HTM komt dit doordat er vaker wordt gecontroleerd op de trams én door de invoering van de OV-chipkaart.
'Reizigers laten sneller hun afkeuring blijken als ze zien dat iemand niet incheckt,' zo vertelt Arjan Oomen, hoofd van de controleurs van de HTM. Meer sociale controle zou dus een reden zijn dat meer mensen betalen voor een ritje, maar er wordt ook meer gecontroleerd.'
'De productiviteit van een controleur is gestegen van 38 naar 60 procent,' aldus Oomen. Daarnaast is de kans dat een reiziger gecontroleerd wordt gestegen van acht naar dertien procent.

Nog niet helemaal uitgeroeid
Toch is de zwartrijder, de HTM spreekt liever van een 'niet-betalende reiziger', nog niet helemaal uitgebannen. Omroep West gaat donderdagochtend een uur op pad met een controleteam. Het is stil in de trams vanwege de vakantie, maar toch vinden de controleurs binnen het uur vier mensen zonder kaartje.
'Het maakt niet zo heel erg uit of het druk is of niet, ook in een bijna lege tram vind je niet-betalers,' aldus controleur Pascal Barbier. Ook hij merkt dat het aantal zwartrijders daalt. Het is niet zo dat er alleen in bepaalde wijken niet wordt betaald. 'Het komt wel wat meer voor op de lijnen 9, 11, 12 en 16, maar ook op de rest en in elke wijk in de stad.'
De HTM is nog niet tevreden met het percentage van drie: 'Twee procent moet haalbaar zijn,' aldus Arjan Oomen.