Instellingen

Brandweer Hollands-Midden blijft bij kliksysteem; vakbond niet blij

OW brandweer luchtflessen koppelsystemen snelkoppeling detail haaglanden
OW brandweer luchtflessen koppelsystemen snelkoppeling detail haaglanden
LEIDEN - De brandweer Hollands-Midden ziet geen reden om naar aanleiding van de problemen bij Haaglanden onderzoek te gaan doen naar het kliksysteem op de luchtflessen van hun brandweerlieden. De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers is daar niet blij mee.
Brandweerlieden dragen op hun rug luchtflessen, zodat ze kunnen ademen in ruimtes die vol rook staan. Vroeger werden die flessen met een schroefdraad aan het pak van een brandweerman geschroefd. Sinds kort beschikken veel korpsen over een 'kliksysteem', waarmee de luchtfles met één 'klik' op het pak van de brandweerman kan worden gedrukt.

Ouder type

Bij Haaglanden waren de afgelopen maanden drie incidenten met het kliksysteem, waardoor brandweerlieden zonder lucht kwamen te zitten. Een klein testje door een aantal brandweermannen bevestigde het probleem. Voor de Haagse Veiligheidsregio was dit reden om het kliksysteem in de ban te doen en terug te keren naar het oudere schroefdraadsysteem. Hollands-Midden doet dat niet. 'Ons kliksysteem is van een ouder type dan dat van Haaglanden. Wij hebben er nooit problemen mee gehad', aldus de woordvoerder. Het systeem is wel van dezelfde fabrikant, het gerenommeerde Duitse bedrijf Dräger.
Ronald Kraan van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers is het niet eens met de conclusie van Hollands-Midden. 'Als je hoort dat bij een ander brandweerkorps problemen zijn met een kliksysteem, dan zou je ook onzeker moeten zijn over je eigen systeem. Brandweerlieden moeten blindelings kunnen vertrouwen op hun apparatuur, want je werkt in levensgevaarlijke omstandigheden.'

Onderzoek

Haaglanden doet nu samen met de fabrikant onderzoek naar drie systemen: het oude schroefsysteem en twee nieuwe kliksystemen. Daar zit het systeem van Hollands-Midden niet bij. Tot het onderzoek is afgerond gebruikt Haaglanden alleen nog het ouderwetse schroefsysteem.
Kraan is blij met dat besluit. 'Dan neem je de twijfel weg en dat is belangrijk'. Hij vreest dat de Europese normering voor de luchtflessen niet voldoet. 'Daarin staat bijvoorbeeld wel een breektest voor het mondstuk voorgeschreven, maar niet voor het koppelstuk'.
UPDATE: Hollands-Midden heeft vrijdagavond toch besloten alle snelkoppelingen te vervangen vanwege de ontstane onrust.