Geen Regenboog Pietjes in de Haagse Bijenkorf

DEN HAAG - In de Bijenkorf in Den Haag hangen binnenkort gewoon weer Zwarte Pieten. Het warenhuisconcern is niet van plan om de Piet uit het Sinterklaasfeest te bannen en kiest zeker ook niet voor Regenboog Pieten.

'Wij hebben al jaren geleden veranderingen aangebracht', zegt een woordvoerster van de Bijenkorf over de Sinterklaasdecoraties. 'Ze hebben geen gouden oorringen meer en ook geen kroeshaar, maar dat is al jaren zo en ik wil niet de indruk wekken dat we dit onder druk van de discussie doen.'

Regenboogpieten gaat de Bijenkorf echt te ver. 'We hebben bruine Pieten en die blijven bruin.' De Bijenkorf houdt zich aan de aanbevelingen van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed.

Geen rode lippenstift

'We stylen ieder jaar opnieuw, het ene jaar hebben de Pieten vlechten, het andere jaar weer wat anders. We kijken altijd goed naar de details en besluiten dan bijvoorbeeld om de rode lippenstift weg te halen', besluit de woordvoerster.

Grootwinkelbedrijven als HEMA, Albert Heijn (AH) en Bart Smit worstelen nog met de uitmonstering van Zwarte Piet en de winkelinrichting in de sinterklaasperiode.

Net als de Bijenkorf zeggen ook AH en Bart Smit geen onderdeel te willen worden van het maatschappelijke debat over Zwarte Piet.

HEMA zegt de discussie rond Zwarte Piet op de voet te volgen. 'Vooruitlopend op welke uitkomst dan ook, hebben we besloten om voor dit jaar nog vast te houden aan Sint en Piet', aldus het concern. 'Wel zijn enkele aanpassingen gedaan aan verpakkingen.'

Malle Piet

Het bedrijf gaat niet in op een claim van het Actiecomité Malle Piet dat 'volgend jaar het hele assortiment Zwarte Piet-vrij zal zijn'. Initiatiefnemer Marc Nelissen stelt dat de verkoopdirecteur van HEMA dat in een e-mail aan hem zou hebben beloofd.

Volgens Nelissen, opsteller van het Malle Piet Manifest, zou HEMA positief staan tegenover zijn initiatief om de Pieten voortaan in allerhande kleuren te schminken. 'Ik ben lelieblank, maar terugblikkend besef ik dat sommige mensen zich gekwetst kunnen voelen door Zwarte Piet', verduidelijkt Nelissen zijn streven naar verandering.

Deel dit artikel: