PROFIEL: Maarten Fontein, de nieuwe directeur van ADO Den Haag

DEN HAAG - De benoeming van Maarten Fontein als directeur van ADO Den Haag wordt dinsdagavond bekrachtigd. Fontein die naar voren werd geschoven door de Chinese tussenpersoon Chun Li, moet de Chinese overname begeleiden.

Fontein werkte voor Unilever in China, ook heeft de bestuurder twee Chinese adoptiekinderen. Voor Unilever was hij verantwoordelijk voor de verkoop van ijs en leerde hij de cultuur van het land kennen.

Jeugd Fontein

Fontein is opgegroeid in Leiden en Oegstgeest, ooit voetbalde hij bij de ASC uit Oegstgeest. Na zijn middelbare school stapte Fontein over op cricket. Die sport ging hij bij HCC beoefenen, hij werd uiteindelijk de batsman van het Nederlands cricketteam.

Na zijn periode als speler werd hij voorzitter van HVV/HCC. Als bestuurder was hij actief bij Ajax en AZ en nu zit hij in diverse commissies van de UEFA.

Chinese sponsoren

De toekomstige eigenaar van ADO Den Haag, de Chinees Hui Wang van United Vansen wil dat Chinese bedrijven enthousiast worden om de club te gaan sponsoren, daar moet Fontein voor gaan zorgen. Als directeur van Ajax (2005-2008) sloot hij lucratieve deals met Aegon en Adidas, maar werd hij tegelijkertijd afgebrand in het 'rapport-Coronel', een vernietigend onderzoek naar het functioneren van Ajax. Fontein zou geen boegbeeld zijn van de club en ook niet de persoon zijn bij wie personeel en sponsors zich op hun gemak voelen.

Deel dit artikel: