Leidse jurist Frank King met dood bedreigd vanwege advieswerk Zwarte Piet-discussie

LEIDEN - Leidenaar Frank King stopt met zijn werk als juridisch adviseur voor de tegenstanders van Zwarte Piet vanwege bedreigingen aan zijn adres en de enorme hoeveelheid tijd die de zaak kost. Dat meldt het AD woensdag.

De Leidenaar kreeg te maken met scheldpartijen en bedreigingen, vooral via e-mail, die soms betrekking hebben op zijn jeugd. King heeft Surinaamse ouders en kwam als kind naar Nederland. 'Dan stond er in zo'n mail dat ik maar net als mijn voorouders op een zeventiende-eeuws slavenschip moest worden gezet', vertelt hij in het AD.

Gezicht van tegenbeweging

King zegt dat hij zichzelf altijd heeft gezien als jurist van de beweging tegen Zwarte Piet. De voorstanders zien hem echter als 'gezicht van de tegenbeweging' en richten hun woede op hem, zegt King.

King wordt vervangen door de blanke mensenrechtenadvocaat Wil Eikelboom. King, zelf van Surinaamse afkomst, zegt dat hij liever had gezien dat een zwarte advocaat het van hem over zou nemen. 'Ik ben ook zwart. Ik ken de gevoelens. Dat maakt uit bij zo'n zaak: het gaat ook over emoties.'

Blij

King is blij met wat hij bereikt heeft. 'De rechter heeft klip en klaar vastgesteld dat Zwarte Piet racistisch is en dat kan niemand meer negeren. Zwarte Piet moet worden aangepast. De zwarte kleur moet weg. En het kroeshaar.'

Meer over dit onderwerp:
frank kingleidenzwarte pietdiscussie
Deel dit artikel: