Politie houdt 3 Haagse jihad-ronselaars voor strijd in Syrië aan en voorbereiden terroristische aanslag

DEN HAAG - De politie heeft donderdagmorgen samen met de Duitse collega's een 32-jarige Hagenaar en een 24-jarige Haagse in Duitsland aangehouden voor het ronselen voor de gewapende strijd in Syrië en Irak en het voorbereiden voor een terroristische aanslag. Een derde 24-jarige verdachte werd woensdag in zijn woning in Den Haag aangehouden.

De politie wil nog niet zeggen in welke wijk de verdachte is aangehouden. Alle verdachten zitten in volledige beperkingen.

Ronselen voor strijd in Syrië en terroristische aanslag

De twee mannelijke verdachten worden verdacht van het ronselen voor de gewapende terroristische strijd in Syrië en/of Irak en het samenspannen dan wel voorbereiden voor moord/doodslag met een terroristisch oogmerk.

Alle drie worden zij verdacht van opruiing en haatzaaien onder meer middels diverse social media en nieuwssites. Dit met als doel aanzetten tot een terroristisch misdrijf. In vier woningen werden naar aanleiding van de aanhoudingen zoekingen verricht.

Negen arrestaties in totaal

Volgens de gemeente Den Haag zijn tot nu toe negen mensen opgepakt in het jihadisten-onderzoek. Vijf van hen zitten vast.

Vorige maand werd een 19-jarige vrouw uit Zoetermeer opgepakt, omdat zij mensen zou hebben geronseld voor de opstand in Syrië. Een maand eerder arresteerde de politie een 18-jarige vermeende ronselaar uit Den Haag. In april werd een Amsterdamse (23) aangehouden.

Ongeveer 33 strijders uit Den Haag

Zo'n 100 tot 200 Nederlanders zijn in de afgelopen jaren naar Syrië en Irak gegaan om daar te vechten. Van hen komen ongeveer 33 uit Den Haag, schreef burgemeester Jozias van Aartsen vorige maand. Tijdens de jihad zouden zeker 14 Nederlanders zijn omgekomen, van wie waarschijnlijk zeven uit Den Haag kwamen. Enkele tientallen jihadisten zijn inmiddels teruggekeerd. Dat is een gevaar voor de veiligheid, omdat ze hier aanslagen kunnen plegen, zegt de inlichtingendienst AIVD.

 

Deel dit artikel: