Van Aartsen: 'Schilderswijk snakte naar aanhouding drie jihadisten, dit zijn grote vissen'

DEN HAAG - Volgens burgemeester Van Aartsen kwamen de drie jihadisten die donderdag zijn aangehouden allemaal uit de Schilderswijk. Dat vertelde hij donderdag tijdens een speciale persconferentie naar aanleiding van de arrestaties. 'De Schilderswijk snakte ernaar dat deze lieden zouden worden aangehouden. Dit zijn grote vissen, ze speelden een belangrijke rol bij radicalisering en rekrutering', aldus Van Aartsen.

Het onderzoek naar de verdachten begon in 2013 nadat er aangiftes bij de politie binnenkwamen. Families van wie de kinderen waren afgereisd naar Syrië of Irak vertelden dat aan de politie. Volgens burgemeester Van Aartsen snakte de Schilderswijk naar de aanhouding van de jihadisten, van wie twee man en een vrouw.

De twee mannelijke verdachten worden verdacht van het ronselen voor de gewapende terroristische strijd in Syrië en/of Irak en het samenspannen dan wel voorbereiden voor moord/doodslag met een terroristisch oogmerk. Alledrie worden zij verdacht van opruiing en haatzaaien onder meer middels diverse social media en nieuwssites. Dit met als doel aanzetten tot een terroristisch misdrijf.

Hoeveel mensen deze jihadisten hebben kunnen ronselen weet de politie wel, maar dat blijft vooralsnog geheim. De verdachten zouden ook een belangrijke rol hebben gespeeld bij onlangs gehouden demonstraties in de Schilderswijk.

Eén van de gearresteerde verdachten in het jihad-onderzoek zou Azzedine C. zijn. Hij was één van de twee sprekers tijdens de pro-IS-demonstratie afgelopen juli in de Haagse Schilderswijk, melden bronnen aan RTL Nieuws.

Deel dit artikel: