'De laatste afwas' wint publieksprijs ZomerExpo

DEN HAAG - Het kunstwerk 'De laatste afwas' van Bars Janboud, Bart Jansen en Lars Reinboud, heeft de publieksprijs gewonnen van de ZomerExpo in het Gemeentemuseum in Den Haag. Het duo kreeg vrijdag 5000 euro overhandigd voor hun interpretatie van Het laatste avondmaal, Jezus en zijn discipelen die de afwas doen.

De ZomerExpo is een jaarlijkse traditie met open inschrijving. Uit 3000 foto's, films, maquettes, tekeningen, schilderijen en installaties werden dit jaar 248 kunstwerken geselecteerd en in het Gemeentemuseum ten toon gesteld.

De museumprijs (3500 euro) ging naar videokunstenaar Ruben Pest voor zjin werk Penny. Het levende schilderij, dat niet geschilderd is maar gefilmd, is een moderne verbeelding van het mythologische verhaal van Penelope uit Homerus' Odyssee. De moderne Penny wacht in dit videowerk op haar man die als korpsmarinier werd uitgezonden.

Verlichte prijs en oplageprijs

Het kunstenaarsduo Arike Gill en Rolf van Oven wonnen de verlichte prijs (2500). Zij creëerden een lichtinstallatie met afdrukken van enveloppen gevuld met onderdelen van een briefwisseling waarin het verdriet van het verlies van een kind centraal staat.

De oplageprijs (2500), bedoeld om betaalbare kunst te stimuleren, was voor O.N.A., een collectief met kunstenaars uit Rotterdam en Den Haag. Zij maken foto’s waarin licht een belangrijke rol speelt en ze locaties naar eigen hand zetten door middel van papier en tape.

Licht was het thema van dit jaar, volgend jaar is dat Woest. De inzendingen van dit jaar zijn nog tot en met zondag te zien in het Gemeentemuseum.

Deel dit artikel: