Vluchtelingen in Haagse Sacramentskerk pakken hun spullen nog niet

© Richard Mulder
DEN HAAG - De vluchtelingen die nu nog in de Haagse Sacramentskerk verblijven, zijn nog niet aan het inpakken. Ze moeten dinsdag 2 september weg uit de kerk.
'Een aantal vluchtelingen is onderling aan het overleggen of ze dinsdag wel of niet de kerk zullen gaan verlaten.' Dat zegt Frans Oom, woordvoerder van de vluchtelingen in de Haagse kerk. 'Maar uiteindelijk moet de kerk dinsdag voor 9.00 uur leeg zijn', zegt hij.
Uit een inspectie van de brandweer zou blijken dat de situatie in de Sacramentskerk niet veilig is. In de kerk aan de Sportlaan verblijven al bijna twee jaar asielzoekers uit onder meer Afghanistan, Irak en Egypte. Op dit moment zijn dat er nog 64.

Onveilig in thuisland

Het gaat om zogenaamde vreemdelingen zonder verblijfstatus: mensen die eigenlijk terug moeten naar het land waar zij vandaan komen. Maar de vluchtelingen en de mensen van het steuncomité Vluchtkerk vinden dat dit in de praktijk onmogelijk is. Zij wijzen erop dat bijvoorbeeld een land als Irak - waar veel van de asielzoekers vandaan komen - op dit moment erg onveilig is.
De gemeente Den Haag heeft de asielzoekers al eerder aangeboden om naar een gebouw aan de Zilverstraat te verhuizen. Daar worden in de winter daklozen ’s nachts opgevangen. Een deel van de vluchtelingen gaat in op dit aanbod. Een paar van hen twijfelen nog over waar ze naar toe zullen gaan