Duizenden kilo's afval van stranden gehaald

DEN HAAG - Bij een grote schoonmaakactie van het Noordzeestrand, die de hele maand augustus heeft geduurd, hebben vrijwilligers 20.078 kilo afval van de stranden gehaald. Dat maakte Stichting De Noordzee zondag bekend.
Honderden vrijwilligers hebben in etappes de achtergelaten troep opgeruimd over een afstand van circa 350 kilometer.
Doel van de Boskalis Beach Cleanup Tour is om een einde te maken aan al het plastic dat in zee drijft. Vogels en vissen eten het op en gaan dan dood. De Cleanup Tour is een initiatief van stichting de Noordzee.

Meer afval van de stranden gehaald

De hoeveelheid opgehaald afval is ruim drie keer zo groot als bij een vergelijkbare actie in 2013, maar dit jaar deden er ook bijna drie keer zoveel vrijwilligers aan de schoonmaak mee.
Vistouwen en -netten, stukjes plastic en ballonnen waren de meest gevonden voorwerpen op de stranden. Daarnaast zijn er veel meer doppen van plastic flessen aangetroffen. Stichting De Noordzee pleit ervoor dat ook op flesjes van een halve liter statiegeld wordt geheven.

Flessenpost uit Engeland gevonden

Op toeristische stranden werden er snoeppapiertjes, peuken en plastictassen gevonden, op andere gedeeltes waren dat voornamelijk houten pallets, jerrycans en schoonmaakmiddelen uit de scheepvaart. Vrijwilligers vonden ook tandenborstels, wc-borstels en twee keer flessenpost uit Engeland. Een van de briefjes was van de Britse Tom, die graag antwoord van de vinder wilde krijgen. Hij 'postte' zijn fles kortgeleden in Yorkshire.