'Geef Sint een roetpiet, geschminkt met zwarte vegen'

LEIDEN - De discussie over Zwarte Piet loopt hoog op en duidelijkheid over de toekomst van de knecht van Sinterklaas is er nog niet. Onderzoekers denken nu de oplossing te hebben: de Sint moet een 'roetpiet' krijgen, geschminkt met zwarte vegen.

Dat vinden sinterklaasdeskundige Frits Booy van Stichting Nationaal Sint Nicolaas Comité en directeur Ineke Strouken van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed.

Roetvegen

De onderzoekers willen tegenstanders van Zwarte Piet tegemoetkomen en stellen voor dat Zwarte Piet zijn krulpruik weglaat, zijn lippen niet te rood maakt en zijn gezicht met roetvegen donker maakt.

Ook zou Zwarte Piet minder centraal moeten komen te staan. 'Er zouden andere blanke 'knechten' en functionarissen aan het gevolg van Sinterklaas toegevoegd kunnen worden', aldus de sinterklaasexperts.

'Overal in het land zijn sinterklaasorganisaties aan het nadenken en experimenteren. Ik denk dat we in november veel verschillende oplossingen zullen zien', zegt Ineke Strouken.

Zwarte-Piet-jurist

Deze week maakte jurist Frank King uit Leiden bekend te stoppen als juridisch adviseur van de tegenstanders van Zwarte Piet. Er waren te veel bedreigingen aan zijn adres.

Deel dit artikel: