Laatste dag vluchtelingen in Haagse Sacramentskerk

DEN HAAG - De uitgeprocedeerde vluchtelingen die in de Sacramentskerk aan de Sportlaan verblijven, hebben nog één dag om de kerk te verlaten. Dinsdag om 9.00 uur moeten zij hun vluchthuis hebben verlaten. Burgemeester Jozias van Aartsen heeft die termijn gesteld.

Uit een inspectie van de brandweer zou blijken dat de situatie in de Sacramentskerk niet veilig is. In de kerk verblijven al bijna twee jaar asielzoekers uit onder meer Afghanistan, Irak en Egypte. Op dit moment zijn dat er nog 64.

De gemeente Den Haag heeft hen aangeboden om naar een gebouw aan de Zilverstraat te verhuizen. Daar worden in de winter daklozen ’s nachts opgevangen. Een deel van de vluchtelingen gaat nu in op dit aanbod. Een paar van hen twijfelen nog.

Onveilig in thuisland

De vluchtelingen zijn zogenaamde vreemdelingen zonder verblijfstatus: mensen die eigenlijk terug moeten naar het land waar zij vandaan komen. Maar zij en de mensen van het steuncomité Vluchtkerk vinden dat dit in de praktijk onmogelijk is. Zij wijzen erop dat bijvoorbeeld een land als Irak,  waar veel van de asielzoekers vandaan komen, op dit moment erg onveilig is.

Deel dit artikel: