Bloedzuiger laat Freek Vonk 15 uur bloeden

Bioloog Freek Vonk uit Leiden
Bioloog Freek Vonk uit Leiden
LEIDEN - Een bloedzuiger heeft een wond veroorzaakt op de bovenarm van de Leidse bioloog Freek Vonk. De wond bloedde 15 uur lang. Dat meldt de olijke natuurliefhebber op Twitter. De bloederige ontmoeting met de bloedzuiger vond plaats op het Indonesische eiland Sumatra.
Veel mensen zouden liever met een grote boog om een bloedzuiger heenlopen, en nachtmerries krijgen bij het idee het zuigende beestje op een arm los te laten. Freek Vonk staat er juist vrolijk bij te lachen, getuige de foto's die hij van zijn bebloede arm op Twitter plaatste.
'Het resultaat mag er zijn!', twittert de glamourbioloog enthousiast. De actie met de bloedzuiger is een experiment voor het programma 'Freeks Wilde Wereld' (Zapp/VPRO). Vonk, die een relatie heeft met tv-presentatrice Eva Jinek, maakt kinderprogramma's over dieren en de natuur en is wetenschapper aan de Universiteit Leiden.

Behandeling met bloedzuigers

Bloedzuigers zijn eigenlijk een stuk minder eng dan ze lijken. Het speeksel van de bloedzuiger is bloedverdunnend en ontstekingsremmend. In Den Haag is een kliniek die bloedzuigers inzet bij de behandeling van onder meer reuma, artrose en trombose.