'Oplossing voor Iraakse asielzoekers nog ver weg'

DEN HAAG - Het kabinet moet snel met een standpunt komen over het uitzetten van mensen naar Irak. Dat vindt de begeleiding van de groep uitgeprocedeerde asielzoekers die maandag de gekraakte Haagse Sacramentskerk verliet.

Volgens de steungroep onder leiding van Hagenaar Frans Ohm is een structurele oplossing nog ver weg voor de asielzoekers, die nu overgebracht zijn naar een opvang in de Zilverstraat. Daar komt bij dat in het gebied waar de meeste vluchtelingen vandaan komen terreurgroep IS nu actief is.

'Een standpunt van het kabinet blijft nog steeds uit', zegt Ohm. 'Maar dat gebied in Irak staat nu in brand en dan moet je daar toch een antwoord op hebben als kabinet? Deze asielzoekers zouden in ieder geval een tijdelijke verblijfstatus moeten krijgen.'  Volgens Ohm hebben inmiddels vijf mensen uit de groep een verblijfsvergunning gekregen.

Teeven houdt vast aan vertrekplicht

Staatssecretaris Fred Teeven is het niet eens met een officiële opvang, omdat er een vertrekplicht bestaat voor mensen die zijn uitgeprocedeerd.

De staatssecretaris wacht wel op een nieuw ambtsbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken over Irak, waarin de nieuwe omstandigheden en risico's worden beschreven. Mogelijk leidt dat tot een wijziging in het asielbeleid voor mensen uit dat land.

 

 

Deel dit artikel: