Instellingen

‘Nog geen besluit over grote demonstratiedag op 20 september ’

Demonstratie-Pro-Patria in 2014
Demonstratie-Pro-Patria in 2014
DEN HAAG - De gemeente Den Haag heeft nog geen oordeel geveld over de demonstraties op 20 september. Op dit moment worden nog gesprekken gevoerd met de organisaties die op deze dag een bijeenkomst willen houden.
Dat zegt een woordvoerder van de gemeente Den Haag. De organisatie Pro Patria liet vandaag weten dat de telefonische mededeling was gekomen dat de gemeente op 20 september heel strenge eisen wil stellen aan demonstraties. ‘Men stemt alleen in met een statische manifestatie (stilstaan), maar niet bewegen/lopen,’ aldus Pro Patria, die zich ‘het verzamelplatform’ noemt van ‘iedereen die een stem tegen ISIS wil laten horen’. Anderen brengen Pro Patria in verband met extreem-rechts.
Maar volgens de woordvoerder van de gemeente worden besluiten over de demonstraties op 20 september ‘in samenhang genomen’. En een besluit is nog niet gevallen, zegt hij. Pro Patria hield ook op 10 augustus een demonstratie. Toen werd er onder meer door tegenstanders van dat protest met stenen gegooid en journalisten belaagd.

Verbod bij rechter aanvechten

Pro Patria wil het vermeende verbod op een demonstratie bij de rechter aanvechten. ‘Wij gaan er vanuit dat onze mars op de 20ste doorgang zal vinden en zullen de bijna duizend deelnemers niet in de kou laten staan,’ aldus de organisatie.
Bij de gemeente Den Haag zijn voor 20 september nu al zeven demonstraties aangemeld. Bovendien is er dan kermis op het Malieveld en wordt de Vredesloop gehouden.