Instellingen

Sander Dekker: universiteit moet kennis delen met iedereen

Universiteit Leiden
Universiteit Leiden
LEIDEN - Studenten en onderzoekers moeten zich niet verschuilen achter de muren van de universiteit, maar oog houden voor wat er in de maatschappij gebeurt. Dat zei staatssecretaris Sander Dekker bij de opening van het academische jaar in Leiden.
Volgens Dekker moet de kennis van wetenschappers beschikbaar zijn voor het grote publiek. Als goede voorbeelden noemde hij de bioloog Freek Vonk die op tv enthousiast over zijn vak vertelt.
Dekker deelde verder een compliment uit aan onderzoekers van het Bio Science Park die het eerste vloeibare vaccin ontwikkelden tegen vijf belangrijke kinderziektes. Via Unicef worden daarmee al meer dan 500 miljoen kinderen in ontwikkelingslanden geholpen.

MH 17

In zijn openingsrede herdacht Dekker de Leidse student Laurens van der Graaff en de alumni Willem Witteveen en Lidwien Heerkens die zijn omgekomen bij de vliegramp van de MH17. 'Net als hun medepassagiers laten ze grote gaten achter', zei de staatssecretaris.
Dekker studeerde zelf ook in Leiden en was er onderzoeker en docent. Voor hem was het een 'feest' om weer terug te zijn. 'Het is een gevoel van trots dat je onderdeel mag zijn van een universiteit met zo'n lange traditie.'

Willem van Oranje

Leiden is de oudste universiteit van Nederland, opgericht in 1575 door Willem van Oranje. Het was een geschenk aan de bevolking voor hun verzet tegen de Spanjaarden.