'Meer meldingen van discriminatie door Wilders’ uitspraken over minder Marokkanen'

DEN HAAG - Het jaar is nog niet voorbij, maar het aantal meldingen over discriminatie op grond van ras is nu al verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. Belangrijkste oorzaak is de 'minder Marokkanen-uitspraak' van Geert Wilders tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag, zegt het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam.

Het meldpunt heeft de cijfers van alle antidiscriminatie-instellingen van Nederland bij elkaar opgeteld. Veel mensen deden ook aangifte bij de politie.

In de eerste acht maanden van dit jaar kwamen er 6285 klachten binnen over het beledigen of ongelijk behandelen op basis van afkomst of huidskleur. Vorig jaar waren het er 3143 in een heel jaar.

Minder, minder, minder

Op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen in maart vroeg PVV-leider Wilders aan zijn publiek in Den Haag of ze meer of minder Marokkanen wilden, waarop vanuit de zaal ‘minder, minder, minder’ werd geroepen.

Het aantal klachten over Zwarte Piet blijft dit jaar tot nog toe beperkt tot landelijk één tot twee per maand. Daarbij valt op dat dit meer in het westen van het land speelt dan elders, aldus een woordvoerster van het Amsterdamse meldpunt.

 

Deel dit artikel: