Laatste acht vluchtelingen verlaten Sacramentskerk in Den Haag

DEN HAAG - De laatste acht Irakese vluchtelingen hebben dinsdagochtend onder begeleiding van de politie de Sacramentskerk aan de Sportlaan in Den Haag verlaten. Ze moesten voor 9.00 uur de kerk verlaten omdat die volgens de brandweer niet veilig is.

Moeten we nu op straat zitten? Is dat nou de oplossing?’, schreeuwt een Irakese man wanhopig tegen een politieagent. Ze willen geen tijdelijke opvang, maar een structurele oplossing. Vrijwilligers hebben de vluchtelingen meegenomen naar de nabijgelegen Houtrustkerk. Daar krijgen ze koffie en broodjes om tot rust te komen.

De asielzoekers hebben een aanbod van de gemeente om naar een daklozenopvang aan de Zilverstraat te gaan. Ongeveer zestig man is maandag al op dit aanbod ingegaan. Ze mogen daar tot 1 november blijven, maar moeten wel hun identiteit bekendmaken, zodat ze kunnen worden begeleid.

Terug naar Irak

De acht asielzoekers die dinsdagochtend de kerk verlieten, zijn bang dat ze terug naar Irak moeten als ze hun identiteit bekendmaken. De vrijwilligers proberen ze over te halen toch naar de Zilverstraat te gaan.

Henk Baars heeft de afgelopen tijd geprobeerd de vluchtelingen te helpen. ‘Ik vermoed dat een aantal wel iets voor zichzelf heeft gevonden, maar je komt er niet helemaal achter’, vertelt hij.

‘Maar de mensen die overblijven, ook in de Zilverstraat, hebben een slecht netwerk. Je gaat niet in zo’n kerk zitten als je een andere optie hebt. Het is wanhoop en ik zou ook wanhopig zijn. Er is geen structurele oplossing. Sommige situaties zijn zo uitzichtloos dat mensen denken: ik laat het maar over me heen komen.’

 

Deel dit artikel: