Asielzoekers: 'Opvang Zilverstraat is beter dan Sacramentskerk'

DEN HAAG - Het opvangcentrum aan de Zilverstraat in Den Haag is prettiger en schoner dan de Sacramentskerk aan de Sportlaan. Dat zeggen de asielzoekers die er sinds maandag zijn ondergebracht tegen Omroep West.

‘Er is meer hygiëne. Zo hebben we hier meer douches dan in de kerk’, zegt een vluchteling. ‘We mogen ook onder begeleiding koken en daar waren we wel aan toe.’ De asielzoekers zeggen dat er nu meer rust is ondanks dat de opvangplek maar voor twee maanden is.

De vluchtelingen moeten zich wel aan strengere regels houden dan tijdens het verblijf in de Sacramentskerk. Zo is er op het industrieterrein Kerketuinen een nachtklok voor de bewoners.

Weg uit Sacramentskerk

De asielzoekers moesten uit de kerk, omdat het volgens de brandweer te onveilig is. Ze hebben daarna een aanbod van de gemeente gehad om naar een daklozenopvang aan de Zilverstraat te gaan. Ongeveer zestig man is maandag op dit aanbod ingegaan. Ze mogen daar tot 1 november blijven, maar moeten wel hun identiteit bekendmaken, zodat ze kunnen worden begeleid.

Acht Irakese vluchtelingen besloten om tot dinsdag 9.00 uur in de kerk te blijven, omdat zij bang zijn dat ze terug naar Irak moeten als ze hun identiteit bekendmaken. Vrijwilligers proberen ook hen over te halen toch naar de Zilverstraat te gaan.

Deel dit artikel: