Niet vaker kanker rondom Sterigenics in Zoetermeer

Sterigenics Zoetermeer
Sterigenics Zoetermeer
ZOETERMEER - Er komt niet meer kanker voor in Zoetermeerse wijken rondom het omstreden bedrijf Sterigenics. Dat stelt de GGD Haaglanden na een onderzoek. De GGD heeft het aantal nieuwe gevallen van kanker in de wijken Palenstein en Seghwaert vergeleken met de aantallen in andere wijken van Zoetermeer.
Volgens de GGD waren er in de periode 1998 en 2012 7.996 nieuwe gevallen van kanker. Wat neer komt op 460 per 100.000 inwoners per jaar. In de Zoetermeerse wijken Palenstein en Seghwaert zijn dit er 449 en 400 per 100.000 inwoners per jaar. 
In december 2009 maakt de gemeente Zoetermeer bekend dat er iets mis is met het bedrijf Sterigenics. Het bedrijf reinigt medische apparatuur en kleding met de kankerverwekkende stof Ethyleenoxide. Drie jaar lang is door defecte filters deze stof in de lucht gekomen. Zo'n 2000 omwonenden werden aan de giftige stof blootgesteld. De GGD stelt dat de kans klein is dat mensen er ziek van zullen worden. Maar verschillende deskundigen vertellen aan Omroep West dat het risico op kanker 45 keer zo hoog is door de blootstelling aan Ethyleenoxide.

Eerdere onderzoeken

Een eerder onderzoek van de GGD zei dat het grootste effect op de gezondheid van deze inwoners waarschijnlijk wordt veroorzaakt door hun leefstijl en niet zozeer door de uitstoot van het bedrijf. Dat zette kwaad bloed bij actiegroep SterigeNiks. Het RIVM maakte eerder bekend dat alléén mensen die vanaf 1973 naast het bedrijf Sterigenics hebben gewoond, een verhoogde kans op kanker hebben.
Maar ook op bestuurlijk niveau is de zaak rondom de gifaffaire onderzocht. Een onafhankelijke onderzoekscommissie kwam tot de conclusies dat inwoners van Zoetermeer een 'onaanvaardbaar' gezondheidsrisico hebben gelopen. Dat het bedrijf in 2002 van de gemeente nog een vergunning heeft ontvangen was volgens het onderzoek van de onafhankelijke commissie onterecht. Volgens commissievoorzitter en oud-minister Frank de Grave (VVD) heeft de gemeente Zoetermeer slecht toezicht gehouden op het bedrijf.

Sterigenics sluit deuren in Zoetermeer

In 2010 sluit het bedrijf in Zoetermeer de deuren. De gemeente Zoetermeer betaalt het bedrijf 450 duizend euro voor de verhuizing naar Duitsland.