Juridische strijd om paard en sulky op Noordwijks strand

NOORDWIJK - Rob de Vlieger is al 25 jaar beroepstrainer in de drafsport. En al jaren traint hij zijn paarden, met sulky en al, op het strand bij de Langevelderslag in Noordwijk. Maar nu ligt De Vlieger overhoop met de gemeente die zegt dat dit niet mag.
In 2011 werd hij door een agent op het strand aangesproken omdat in de strandbepaling staat dat hij niet op het strand mag trainen. Maar in diezelfde bepaling staat ook dat hij een ontheffing kan aanvragen.
‘Die ontheffing heb ik keurig ingediend. Alleen de gemeente zag het niet zitten en heeft de aanvraag afgeketst’, zegt De Vlieger. Volgens de gemeente zou hij de veiligheid van de strandbezoekers in gevaar brengen.

Onrustige vogels

‘De afgelopen 19 jaar is er nooit wat gebeurd. We gaan ook alleen daar trainen wanneer het rustig is. En ik schijn onrust te veroorzaken bij het vogelbestand. Maar ja, als dat al zo is, zijn er met mij nog de wandelaars en honden op het strand die ook onrust bij de vogels kunnen veroorzaken’, zegt De Vlieger.
Hij is uiteindelijk naar de rechter gestapt. Die doet over zes weken uitspraak. Rob hoopt er dan met de gemeente uit te komen. En hoopt vooral dat hij weer kan trainen op de plek die voor hem zo dierbaar is.