Coalitie van linkse clubs organiseert demonstratie tegen racisme in Den Haag

© Richard Mulder
DEN HAAG - Een twintigtal organisaties wil op 20 september een gezamenlijke betoging tegen racisme houden in Den Haag. Dat maakte de gelegenheidscoalitie donderdag bekend. Bij het 'Comité Samen Tegen Racisme' zijn groepen aangesloten als de Anti-Fascistische Actie, Platform Stop Racisme en Uitsluiting, Internationale Socialisten en Occupy Rotterdam.
Zaterdag 20 september is de dag waarop ook het rechtse Pro Patria en de Nederlandse Volksunie (NVU) hebben aangegeven de straat op te gaan in Den Haag. Daarnaast willen ook de islamitische Muslim Defence League en de Partij voor de Eenheid die dag demonstreren in de stad.
Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag gaf eerder deze week aan dat er zich tot nu toe vijf partijen hebben gemeld die willen betogen op 20 september. De gemeente maakt niet bekend welke groeperingen dat zijn.

Verbod op demonstraties in woonwijken

Van Aartsen vaardigde in augustus een demonstratieverbod af in woonwijken in Den Haag, voorlopig voor twee maanden. Het risico op ongeregeldheden is volgens hem te groot. De betogers moeten daarom uitwijken naar andere locaties.
De maatregel werd genomen nadat eerdere demonstraties in de Schilderswijk de afgelopen weken uit de hand waren gelopen. Onder meer bij demonstraties van radicale moslims werden antisemitische leuzen geroepen en waren vlaggen van de extremistische Islamitische Staat te zien.