Instellingen

Opstelten: Verheerlijken geweld radicale moslims niet altijd strafbaar

DEN HAAG - Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie ziet niets in het strafbaar stellen van het verheerlijken van geweld, zoals de afgelopen weken bij demonstraties in de Haagse Schilderswijk gebeurde. In het Kamerdebat over de aanpak van radicale moslims wees hij een oproep hiertoe van het CDA van de hand.
Volgens de minister zijn extra middelen niet nodig, omdat er nu ook al kan worden opgetreden tegen IS-vlaggen. Het tonen van die symbolen zou nu al strafbaar zijn, omdat ze aanzetten tot haat.
Het CDA wilde iedereen die steun uitspreekt voor de terreurorganisatie ISIS vervolgen, maar Opstelten gelooft daar niet in. 'We gaan dan een grens over, we zitten in een open samenleving. De vrijheid van meningsuiting is al genoeg begrensd', zei Opstelten.

Kritiek op actieplan

De minister kreeg van de oppositie veel kritiek op het actieplan tegen jihadstrijders. Het zou haastwerk zijn, zonder dat er met de gemeenten over is gesproken. Opstelten zei daarop al twee jaar regelmatig overleg te hebben over radicale moslims met de burgemeesters van Den Haag, Gouda en Zoetermeer. Zij zouden meegewerkt hebben aan het actieplan.
In het debat zei minister Lodewijk Asscher 'verbijsterd' te zijn over de demonstraties in de Schilderswijk afgelopen zomer. 'Zoveel geweld overal, het geeft aan dat onze vrijheid kwetsbaar is. Maar ik ben ervan overtuigd dat we de strijd zullen winnen.'