Instellingen

Trambestuurders HTM opnieuw boos over roosters

DEN HAAG - Boze trambestuurders zijn donderdag bijeengekomen in de tramremise aan de Lijsterbesstraat in Den Haag. Opnieuw is er grote onvrede over de roosters. De ondernemingsraad heeft daarom drie bijeenkomsten georganiseerd.
Twee bestuurders willen voor camera reageren, maar Omroep West heeft met meerdere bestuurders gesproken en zij vertellen allemaal hetzelfde verhaal: de roosters zijn niet sociaal meer.  Er is te weinig rust, te lange diensten en veel zogeheten  gebroken diensten.
Een bestuurder vertelt dat werkdagen van negen uur heel normaal zijn. Een ander vertelt dat ze regelmatig  ’s ochtends om een uur of vijf moet beginnen en dan pas ’s avonds om een uur of zes 's avonds klaar zijn. ‘Dat hakt erin’ aldus de trambestuurder die opweg is naar de OR-bijeenkomst.

Gebroken diensten

De trambestuurders zijn vooral boos over de rij- en rusttijden. Vroeger werkte de bestuurder dan zowel in de ochtend- als in de avondspits. Nu beginnen deze diensten al heel erg vroeg. Tussen die gebroken diensten zit soms maar anderhalf uur. Dat is te kort om even naar huis te kunnen of echt tot rust te komen. Een ander pijnpunt is dat de bestuurders het idee hebben dat er weinig gebeurt met de alternatieven die ze voorstellen.
In de georganiseerde bijeenkomsten werden de stand zaken tussen OR, de vakbonden en de directie over het dienstenpakket besproken. Duidelijk is wel dat het echt leeft; de eerste bijeenkomst duurde veel langer dan gepland was.

Reactie HTM

Cleo Vissers, woordvoerder van HTM, laat weten dat het bedrijf de klachten serieus neemt:  ‘We kennen de zorg van de trambestuurder. Een goed dienstenpakket is ook voor ons van groot belang. Tenslotte vormt deze groep de ruggengraat van het bedrijf.’
HTM wacht de uitkomsten van de bijeenkomsten af. Daarna gaat het bedrijf weer met OR en bonden in gesprek om tot een oplossing van het probleem te komen. In december moet er in principe een nieuw rooster liggen.