Hockeybond: verplichten VOG ligt bij verenigingen

WASSENAAR - De hockeybond (KNHB) kan een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) niet verplicht stellen. Dat is statutair niet mogelijk, zegt Guido Davio van de KNHB naar aanleiding van de heimelijk opnames die Luigi C. maakte in de meisjeskleedkamer van HGC. Verenigingen kunnen dat volgens hem wel zelf besluiten.
'Verenigingen gaan daar zelf over', zegt Davio tegen Omroep West. 'Een vereniging maakt met elkaar afspraken over de manier waarop je met elkaar omgaat en welke eisen je daarbij stelt. Wij kunnen daarbij wel adviseren en ondersteunen.'
Er is volgens Davio nog een andere mogelijkheid om te controleren of trainers geen 'smetje' hebben. 'Laagdrempeliger is om referenties op te vragen bij de vorige vereniging.'

Meldingsplicht justitie

De KNHB zou graag zien dat justitie verenigingen informeert over veroordeelde zedendelinquenten. 'Daar zijn sportbreed nog werelden te winnen, vooral ter bescherming van sporters en leden. We zijn samen met justitie en NOCNSF in gesprek om ervoor te zorgen dat die informatie-uitwisseling optimaal is.
Wat is een VOG?
Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat je geen strafblad hebt die een bezwaar oplevert voor je baan of functie. Een VOG kan ondermeer worden aangevraagd voor werken met kinderen.
Bij sommige jeugdorganisaties in Nederland, zoals Scouting Nederland, is de aanvraag van een VOG verplicht.
>> Lees al het nieuws over deze zaak in ons nieuwsdossier.