Pro Patria dekmantel voor extreemrechtse splintergroepering

DEN HAAG - De leiding van de Pro Patriabeweging, die op 10 augustus in Den Haag demonstreerde tegen IS, bestaat volledig uit rechtsextremisten. Leider Patrick Schouten heet in werkelijkheid Paul Peters. Hij opereert al jaren onder vele pseudoniemen en was lid van verschillende rechts-extremistische organisaties. Dat bevestigen verschillende bronnen aan Omroep West, zoals de Anne Frank Stichting en de linkse onderzoeksgroep Kafka.

Pro Patria is begonnen als facebookpagina. Die werd op 25 juli opgericht en heeft inmiddels ruim 5000 likes. Toch lijkt Pro Patria zelf maar uit drie mensen te bestaan. Paul Peters is de leider van de beweging, bevestigen zowel onderzoekers van extreemrechts als bronnen in extreemrechtse kringen. Floris Groeneveld is de contactpersoon van Pro Patria zijn voor de politie en gemeente, meldt een betrouwbare bron. Gertrud Bossdorf is de Duitse vriendin van Peters en volgens onderzoeksgroep Kafka de 'intellectueel van de groep'.

Extreemrechtse splintergroepering

Alle drie zijn zij ook onderdeel van Identitair Verzet, een rechts-extremistische splintergroepering van zo’n 10 tot 20 mensen. Dit wordt bevestigd door zowel Kafka, de Anne Frankstichting als Constant Kusters, de leider van de extreemrechtse partij NVU. Volgens onderzoeker Willem Wagenaar van de Anne Frankstichting is Pro Patria niets anders dan een andere naam voor Identitair Verzet. Gertrud Bossdorf bevestigt dat ze lid is van Identitair Verzet, maar ontkent dat dit een rechts-extremistische groepering is.

Paul Peters werd in 2001 veroordeeld voor het vernielen van een joodse begraafplaats in het Brabantse Oosterhout. Ook bekladde hij graven met hakenkruizen. Om van dat verleden af te komen bedient Peters zich sindsdien van allerlei pseudoniemen. Bij een bijeenkomst van het extreemrechtse Voorpost in Twente in 2009 noemde hij zich Paul van Oosten. In datzelfde jaar heet hij bij een demonstratie in Gouda plotseling Peter Vissers. Nu noemt hij zich dus Patrick Schouten. Peters was actief voor de neonazistische partij CP’86, voor Stormfront, Voorpost en nu voor Identitair Verzet.

Geloof in nationaal socialisme

De demonstraties van 10 augustus en 20 september zouden allebei aangevraagd zijn door Floris Groeneveld. Deze circa 26 jaar oude man uit de regio Rotterdam is al jaren actief op het internetforum Stormfront. Daarop laat hij regelmatig zijn sympathie merken voor het nationaal-socialisme. ‘Ik geloof in het nationaal socialisme, maar Adolf was niet de goede uitvoerder ervan’, schrijft Groeneveld op het forum. Op de facebookpagina ‘Nederland mijn Vaderland’ schrijft hij: ‘Het nationaal socialisme heeft meer goeds gebracht dan het liberalisme. ’

Op 10 augustus kon Pro Patria 150 actievoerders op de been brengen. Daarbij waren ook Koerden, Assyriërs en bezorgde burgers. Maar de kern bestond uit leden van Identitair Verzet en enkele neonazistische groepen. Voor mensen met een andere politieke achtergrond was de aanwezigheid van al die rechts-extremisten op 10 augustus een verrassing.

'Neo-nazi's omhelsden hem'

Paul ter Linden, oud-PVV-raadslid in Den Haag, liep op de demonstratie met een vlag van Israel om zijn nek. ‘Ik werd meteen aangesproken door leden van de ordedienst. Dat het niet de bedoeling was dat ik met een buitenlandse vlag ging lopen. Toen ik ze erop wees dat er ook Koerdische, Assyrische en Vlaamse vlaggen werden gevoerd, werd mij verteld dat ik maar beter mijn mond kon houden.’ Later werd Ter Linden bedreigd door enkele neonazi’s, waarna hij de demonstratie voor gezien hield. Volgens Ter Linden waren de neonazi’s en Paul Peters erg close met elkaar. ‘Ze omhelsden elkaar toen ze elkaar tegenkwamen.'

20 september

Op 20 september organiseert Pro Patria opnieuw een Mars voor de Vrijheid. De groep heeft van de gemeente geen toestemming gekregen om door de Schilderswijk of Transvaal te lopen en stapt om die reden naar de rechter. Mogelijk wordt de Mars nog verplaatst naar 20 oktober, als het verbod op demonstraties in woonwijken waarschijnlijk afloopt.

Deel dit artikel: