Instellingen

PvdA: Niet stoppen met aanpak topinkomens in Den Haag

Stadhuis Den Haag
Stadhuis Den Haag
DEN HAAG - De PvdA in de Haagse gemeenteraad wil dat Den Haag doorgaat met het aanpakken van topinkomens van bestuurders van gesubsidieerde instellingen. Wethouder Tom de Bruijn (D66) wil hiermee stoppen. Maar voor collegepartij PvdA is het beleid terugdraaien ‘onacceptabel’.
Sinds 2011 mogen in Den Haag bestuurders van instellingen zoals woningcorporaties en zorgorganisaties niet meer verdienen dan de Balkenendenorm. Die lag in 2012 op 194 duizend euro per jaar. Als dat wel het geval is wordt de instelling waar ze voor werken gekort op hun subsidie.

De Bruijn wil hiermee stoppen omdat de juridische risico’s te groot zijn. Hij baseert zich op een uitspraak van de rechter over een Eindhovense zaak die was aangespannen door een verslavingsinstelling. Bovendien scherpt de landelijke overheid de regels rond topinkomens aan. De wethouder wil zich bij dit landelijke beleid aansluiten.

'Opnemen voor belastingbetaler'

De PvdA vindt dat Den Haag nog niet moet stoppen met de hoge salarissen aan te pakken. PvdA-fractievoorzitter Martijn Balster: ‘Hopelijk is lokaal beleid straks niet meer nodig. Maar de minister kan de huidige inkomens pas over vier jaar naar beneden brengen. Zolang bestuurders van maatschappelijke instellingen in onze stad boven de norm verdienen, heeft het gemeentebestuur de taak het voor de belastingbetaler op te nemen.’