Spanning in Haagse coalitie door ontruiming vrijplaats De Vloek

DEN HAAG - Wethouder Karsten Klein (CDA) van Den Haag lijkt vast te houden aan de ontruiming van culturele broedplaats De Vloek in de Scheveningse haven. Dat is tegen de zin van coalitiegenoot de Haagse Stadspartij, die wil dat het krakersbolwerk in de haven behouden blijft. Op de plek van De Vloek moet een Topzeilcentrum komen.

De Vloek zit al twaalf jaar op de Hellingweg in de haven van Scheveningen. Maar projectontwikkelaar Malherbe bv wil op die locatie het nationaal zeilcentrum van het Watersportverbond bouwen, compleet met een watersport innovatielaboratorium. Bovendien komt er een uitbouw van het Scheveningse visbedrijf Van der Zwan en een Scheveningse botenbouwer. Op het complex zouden ruim veertig arbeidsplaatsen ontstaan.

In een brief aan de gemeenteraad benadrukt wethouder Klein dat de bouw van het complex past bij de ambities van Den Haag op het gebied van watersport en visserij. Ook stelt Klein dat het altijd al bekend was bij de bewoners dat De Vloek tijdelijk op de Hellingweg zou blijven, tot het moment dat er concrete bouwplannen zouden zijn.

'Zicht op realisatie'

´Dat zicht op realisatie is nu aangebroken,´ schrijft hij. ´Vanaf begin 2015 gaat de realisatie starten van een voor de haven bijzonder waardevol complex met diverse havengebonden activiteiten.´ De gemeente heeft de initiatiefnemers van De Vloek voor de zomer meegedeeld dat zij na de jaarwisseling het terrein moeten verlaten.

Coalitiegenoot HSP verzet zich tegen deze ontruiming. ´De Haagse Stadspartij is vóór topzeilen in Scheveningen, maar ziet niet in waarom dat uitgerekend moet op een locatie die al twaalf jaar een belangrijke toegevoegde waarde voor de stad kent. Er is plek zat in de haven´, zegt HSP-raadslid Joeri Oudshoorn.

HSP tegen sloop

De Haagse Stadspartij (HSP) is altijd tegen de sloop van De Vloek geweest. De huidige HSP-fractievoorzitter Peter Bos was jarenlang bewoner en streed tegen de ontruiming van de broedplaats, ook via rechterlijke procedures.

Het standpunt van de partij is dus niet nieuw, maar de rol van de HSP is inmiddels veranderd. Sinds afgelopen juni zit de HSP niet meer in de oppositiebanken, maar maakt deel uit van het college, samen met D66, de PvdA, CDA en de VVD. Voormalig PvdA-wethouder Marnix Norder was de vorige collegeperiode verantwoordelijk voor de ontruiming van De Vloek. En de VVD is traditioneel weinig coulant voor krakers en is verantwoordelijk voor het Nederlandse kraakverbod.

Woensdag vergadert een raadscommissie van de gemeenteraad van Den Haag over De Vloek.    

Deel dit artikel: