Instellingen

Beelden relschoppers Haagse Schilderswijk vrijgegeven

DEN HAAG - Het opsporingsprogramma Team West heeft dinsdagavond beelden getoond van tien verdachten van de ongeregeldheden in de Haagse Schilderswijk op 10 augustus. De tien horen bij een groep die wilde voorkomen dat een anti-IS-demonstratie door de wijk zou lopen. Ze worden gezocht voor onder andere mishandeling, het gooien van stenen en openlijk geweld tegen de Mobiele Eenheid (ME).
De anti-IS-demonstratie vertrok die zondagmiddag vanaf het Centraal Station in Den Haag richting de Schilderswijk. Op de Hoefkade dreigde een confrontatie tussen de betogers en de tegendemonstranten, waarop de ME moest ingrijpen om de groepen uit elkaar te drijven. De actievoerders werden gedwongen om te lopen via de Koningstraat.
Het liep daarna toch uit de hand toen de tegendemonstranten zich tegen de ME keerden en met stenen gooiden. Ook werden journalisten belaagd. Tijdens de demonstratie werden al zes verdachten aangehouden. Later werden nog twee verdachten van 16 en 29 jaar opgepakt voor het vernielen van een camera van een journalist van Novum Nieuws.

Tien verdachten

De politie is nog op zoek naar tien verdachten. Eén van de mannen (verdachte 1) wordt gezocht omdat hij een agent zou hebben mishandeld. Verdachte 2 gooide met stenen naar de ME. Zo hard, dat er een afdruk achterbleef in de beschermende kleding van een agent. Verdachten 3 tot en met 10 worden allemaal gezocht voor openlijk geweld en het gooien van stenen naar de ME.
‘Uiteraard hebben we eerst zorgvuldig onderzoek gedaan in deze zaak, er zijn vele camerabeelden bekeken om vast te stellen wie waar voor verantwoordelijk is. Daarna zijn de foto's binnen de politie zelf verspreid, met de vraag wie deze verdachten herkent’, zegt Annemarie de Mooij van de politie. ‘Van de mensen die we nu laten zien, weten wij niet wie het zijn, dus daarom heeft het Openbaar Ministerie toestemming gegeven om de foto's op tv te tonen.’
Mensen die één of meerdere verdachten herkennen, kunnen bellen met de opsporingstiplijn van de politie via 0800-6070, onder vermelding van het nummer van de verdachte. Meld Misdaad Anoniem is te bereiken via 0800-7000.