Haags raadslid Khoulani heeft spijt van ISIS-steunbetuiging

DEN HAAG - Abdoe Khoulani van de Partij van de Eenheid (PvdE) in de Haagse gemeenteraad heeft zijn excuses aangeboden voor zijn steunbetuigingen aan terreurbeweging ISIS. Op zijn Facebookpagina schreef hij in juni onder meer: ‘Leve ISIS! Op naar Bagdad om dat schorem aan te pakken.' Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar de uitlatingen van het raadslid.
Khoulani zegt nu tegen dagblad Trouw dat hij spijt heeft van zijn uitspraken. ‘In juni was ISIS nog een soort bevrijdingsleger. Het streed in Irak tegen het verschrikkelijke regime van premier Al-Maliki. Die strijd draag ik nog steeds een heel warm hart toe. Het omslagpunt kwam toen die gruwelvideo's naar buiten kwamen. Dat opjagen van de Yezidi's, de wandaden tegen burgers, het onthoofden van journalisten: daar sta ik echt niet achter. Ik heb helemaal niks met terreur.’
De SP in de Haagse gemeenteraad riep Khoulani enkele weken geleden op om afstand te nemen van de steunbetuigingen aan het adres van ISIS, anders zou de SP op geen enkele manier meer samenwerken met de PvdE. D66, PVV, CDA, Groep De Mos/Ouderenpartij en de Islam Democraten sloten zich bij deze boycot aan.

Uit bestuur islamitische school

Naast de gemaakte excuses heeft Khoulani aangegeven op te stappen uit het bestuur van de islamitische school die hij in Amsterdam wil oprichten. Deze stichting kwam in de problemen omdat de Amsterdamse wethouder van Onderwijs, Simone Kukenheim, de stichting geen huisvestingsverklaring gaf vanwege de uitspraken van Khoulani.
Volgende week neemt Khoulani tijdens de raadsvergadering formeel afstand van de passages over ISIS. ‘Zo'n boycot, daar wil je niet verantwoordelijk voor gehouden worden. Een foutje moet kunnen', vindt hij. ‘Iedereen kan wel eens een uitglijder maken.’