Grote financiële problemen in Delft

DELFT - Het gaat financieel zo slecht met Delft, dat de gemeente de hulp in moet roepen van de provincie en het Rijk. De gemeente moet de komende drie jaar zoveel bezuinigen dat het de begroting niet rond krijgt. Dat maakte het gemeentebestuur dinsdag bekend.
Delft bezuinigde sinds 2011 al 57 miljoen euro en daar komt vanaf dit jaar 16 miljoen euro per jaar bij. Het lukt het gemeentebestuur niet om die 16 miljoen euro vrij te maken, waardoor er een gat van 4 miljoen euro in 2018 overblijft.
Volgens het college zijn de financiële problemen het gevolg van de economische crisis en de stagnatie van bouwprojecten. Met name de Spoorzone heeft er flink ingehakt. In oktober is de doorberekening van dit spoorproject bekend. Het gemeentebestuur houdt er rekening mee dat dit een extra tegenvaller kan opleveren.

Verscherpt toezicht

De begroting voor 2015 kan daarom pas op 31 oktober worden ingeleverd. Dat is te laat, daarom komt Delft onder verscherpt toezicht van de provincie. Van een artikel 12-status, waarbij een gemeente haar financiële zelfstandigheid voor een deel inlevert bij het Rijk, is vooralsnog geen sprake.