Tips voor Open Monumentendag

REGIO - Ruim vierduizend monumenten in heel Nederland zijn zaterdag en zondag gratis te bezoeken. Ook in onze regio is een hoop te doen.
Het thema van deze editie is ‘Op Reis’. Iedere gemeente mag zijn eigen draai geven aan dat ondewerp. Een paar voorbeelden van wat er te doen is in de regio:
  • Bij de historische haven aan Galgewater in Leiden kan je zondag met een oude voetpont, die voor de gelegenheid uit Valkenburg gekomen is, het water oversteken.
  • De Delftse cultuurtuin voor technische gewassen is het hele weekend open voor bezoekers. De tuin is in 1917 gebouwd en staat vol met onder meer planten die gebruikt worden om medicijnen van te maken.
  • Voor wie een frisse neus wil halen is het misschien een idee om naar Westland te gaan. Speciaal voor de Open Monumentendag  is een langs de dertig monumenten in de buurt en over het oude stoomtramtracee. De kaart ligt klaar bij het Gemeentehuis in  Naaldwijk, bibliotheek in De Lier, 's-Gravenzande, Monster, Poeldijk, Wateringen, Kwintsheul en Naaldwijk, brede school in Heenweg en Readshop in Honselersdijk.
  • Een aanrader volgens de site van de Open Monumentendag: vliegveld Ypenburg in de gemeente Rijswijk. Zaterdag en zondag kun je een kijkje nemen in een gedeelte van het voormalige stationsgebouw, dat in 1937 gebouwd is. Het complex is het meest gave voorbeeld van een vliegveld van voor de Tweede Wereldoorlog in Nederland.
  • Een andere tip van de site is het Haags Vervoersmuseum. Sinds de sluiting als tramremise staat hier de museumcollectie van Haagse historische trams en bussen. Speciaal voor de Open Monumentendag rijden de historische trams zaterdag door het centrum van Den Haag.
Op de website van Open Monumentendag kun je kijken wat er nog meer te doen is.