'Den Haag geeft miljoenen uit zonder effect te meten'

Luchtfoto Vroondaal Den Haag
Luchtfoto Vroondaal Den Haag
REGIO - DEN HAAG – De gemeente Den Haag investeert honderden miljoenen euro's in grote projecten, maar kijkt daarbij te weinig naar de effecten die ze moeten opleveren. Dat constateert de Rekenkamer van de gemeente Den Haag in een rapport dat woensdag is verschenen.
Volgens de Rekenkamer wordt wel vaak aandacht besteed aan de maatschappelijke effecten die de gemeente verwacht als een beslissing nog genomen moet worden. Maar als een project eenmaal is begonnen worden die effecten vaak uit het oog verloren.
Het gevolg is dat als een plan later nog wordt aangepast, er geen aandacht meer is voor de maatschappelijke effecten. Het lijkt er dan alleen nog om te gaan dat een project binnen de tijd en voor het afgesproken geld afkomt.

Luxe wijk Vroondaal

Een voorbeeld is de bouw van de luxueuze wijk Vroondaal met dure woningen. Het beoogde effect daarvan was om Den Haag aantrekkelijker te maken als vestigingsplaats voor internationale instellingen, maar de wijk kwam mede door de crisis niet van de grond.
De plannen werden bijgesteld: het werd een wijk voor middeninkomens. Het doel werd alleen nog het terugdringen van het financiële verlies voor de gemeente. Er werd nooit meer gesproken over het oorspronkelijk beoogde effect.

Afspraken niet duidelijk

De Rekenkamer ziet een aantal belangrijke oorzaken voor het probleem. Zo zijn de afspraken die het college van burgemeester en wethouders maakt met de gemeenteraad niet duidelijk genoeg. Ook wordt bij aanpassingen van grote plannen niet voldoende gekeken of de oorspronkelijke doelen daardoor ook veranderen.
Bovendien wordt achteraf niet voldoende verantwoording afgelegd over de resultaten. De informatie bevat dan vaak 'slordigheden en onjuistheden' omdat er andere definities en streefwaarden worden gebruikt dan eigenlijk afgesproken, aldus de Rekenkamer.

Overzicht van projecten

De Rekenkamer vindt dat de gemeente een overzicht moet maken van welke grote projecten voor welke effecten moet zorgen. Zo is bij aanpassing van de plannen veel sneller duidelijk wat oorspronkelijk de beoogde effecten waren en of deze in gevaar komen.
Het Haagse college van burgemeester en wethouders deelt de conclusies van de Rekenkamer niet. In een pittige brief laat voormalig bouwwethouder Marnix Norder weten het onderzoek een 'moeizame ontstaansgeschiedenis' heeft omdat het college al vanaf het begin bezwaren had tegen de opzet van het onderzoek.

Rapport te theoretisch

Volgens het stadsbestuur staan ‘maatschappelijke effecten tijdens de uitvoering steeds centraal’. Ook zou de gemeenteraad daar wel steeds over worden geïnformeerd. Verder zou het rapport volgens het stadsbestuur te theoretisch zijn.