'Samen tegen Racisme' wil niet op Plein 1813 demonstreren

Demonstratie-Pro-Patria in 2014
Demonstratie-Pro-Patria in 2014
DEN HAAG - De vijf organisaties die 20 september willen demonstreren in Den Haag zijn bijna allemaal bijgepraat door de gemeente over wat die dag wel en niet mag. Toch zijn niet alle organisaties blij met de plek die ze van de gemeente krijgen toebedeeld. Zo wil de gemeente dat 'Samen tegen Racisme' op Plein 1813 of een ander plein in de stad gaat demonstreren, terwijl de organisatie liever een route door de stad loopt, laat een woordvoerder weten.
De Muslim Defence Leage (MDL) gaat demonstreren op het Spuiplein, daar heeft de gemeente mee ingestemd. De MDL heeft Okay Pala van de radicaalislamitische beweging Hizb ut Tahrir uitgenodigd als spreker. Pala kwam onlangs in het nieuws, omdat CDA-leider Sybrand Buma niet met hem in gesprek wilde in de talkshow Pauw. Hij wilde niet met Pala praten, omdat zijn beweging 'geweld verheerlijkt', aldus Buma.
Constant Kusters van de neonazistische partij NVU zegt nog geen bericht van de gemeente te hebben gehad. 'Dat wordt weleens tijd', zegt Kusters. De NVU wil dwars door de Schilderswijk demonstreren, terwijl burgemeester Jozias van Aartsen alle demonstraties in de Schilderswijk voor de komende tijd verboden heeft. 'Als ik bericht heb ontvangen van de gemeente Den Haag stap ik naar de bestuursrechter', zegt de NVU-voorman. 'Je mag namelijk helemaal geen demonstraties verbieden.'
Naast Samen tegen Racisme, de Muslim Defence League en de NVU gaan ook de Partij voor de Eenheid en Pro Patria demonsteren op 20 september.