Den Haag komend weekend volledig in teken Prinsjesdag

Prinsjesdag overzicht
Prinsjesdag overzicht
DEN HAAG - In de dagen voor de Gouden Koets, de Troonrede en de Miljoenennota viert Den Haag een mijlpaal. Het is 200 jaar geleden dat Nederland voor het eerst Prinsjesdag vierde. Vanaf donderdag is er een groot festival op en rond het Binnenhof, het Prinsjesfestival.
Prinsjesdag staat onder meer bekend om de vele hoeden. Daarom is er zaterdag een hoedenshow en -markt op het Lange Voorhout. Panorama Mesdag toont vanaf zaterdag Prinsjesdagschilderijen en -uniformen. Die avond is er een galabal in een sociëteit aan het Plein. In bioscoop Pathé Buitenhof draait zondag films en documentaires over de democratie en het koningshuis.
In het gebouw van de Eerste Kamer worden zaterdag en maandag de belangrijkste politieke foto's van het afgelopen jaar tentoongesteld. De maker van de mooiste foto wint zaterdag de Prinsjesfotoprijs, waarvoor vijf kandidaten zijn.

Prinsjesprijs

De politicus of oud-politicus die zich het meest heeft ingezet voor democratie krijgt vrijdag de Prinsjesprijs, de schrijver van het beste politieke boek ontvangt maandag de Prinsjesboekenprijs. Drie cabaretiers, onder wie Jan-Jaap van der Wal, praten maandag in het Prinsjescabaret over het afgelopen jaar.
Op Prinsjesdag presenteert de koning, namens het kabinet, de plannen voor het komende jaar. Bovendien maakt de minister van Financiën de komende begroting bekend. De eerste keer was in 1814, een jaar na het verdrijven van de Franse troepen en de terugkeer van de onafhankelijkheid. Sinds 1887 gebeurt het op de gebruikelijke derde dinsdag van september.
Meer informatie over het Prinsjesdagprogramma is hier te vinden. Bekijk ook de uitzendingen van Den Haag viert prinsjesdag.