Strenge eisen aan drie demonstraties in Den Haag op 20 september

DEN HAAG - Drie van de vijf organisaties die op zaterdag 20 september in Den Haag willen demonstreren, moeten zich aan strenge eisen houden.
Zo mogen Pro Patria, de Anti Fascistische Aktie (AFA) en de Nederlandse Volks-Unie (NVU) niet de door hen aangevraagde route door de stad lopen, maar moeten die organisaties op één plek blijven. Een 'statische demonstratie' heet dat officieel.
Dat schrijft de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen in brieven aan de organisaties die willen demonstreren.

Pro Patria

Pro Patria was de eerste organisatie die voor 20 september een demonstratie aanmeldde. Die organisatie wilde van het Centraal Station naar de Schilderswijk en weer terug lopen. Dat is ongeveer dezelfde route als tijdens het protest van Pro Patria op 10 augustus, waarbij de politie moest ingrijpen.
Van Aartsen constateert dat er toen veel is mis gegaan. Zo hielden de demonstranten zich niet aan de afspraken en moest de mobiele eenheid een confrontatie met tegenstanders voorkomen. Ook zouden 25 leden van de harde kern van ADO-supporters hebben deelgenomen aan dat protest. Het merendeel daarvan heeft een stadionverbod. Ook nu zou Pro Patria weer contact hebben gezocht met Midden Noord.
Volgens de burgemeester wekken die ervaringen geen vertrouwen. Vandaar dat hij alleen toestemming geeft voor een demonstratie op de Koekamp ter hoogte van het Koningin Julianaplein.

AFA

De AFA was van plan op de 20e door de Schilderswijk naar het Plein te lopen. Bij deze demonstratie wilden zich de organisaties 'Den Haag tegen racisme', 'Doorbraak', 'Jong en Lenig' en 'Zwarte Piet Nee' aansluiten. 
Volgens burgemeester Van Aartsen zijn de ervaringen met AFA in het verleden echter erg slecht. Zo hielden de deelnemers aan protesten van deze club zich eerder niet aan afspraken met de politie, droegen ze gezichtsbedekking, provoceerden ze agenten en maakten ze zich schuldig aan geweld.
Dat in combinatie met het feit dat AFA door de Schilderswijk wilde wandelen, maakt het volgens de burgemeester onverantwoord om het protest toe te staan. Daarom mag de AFA op het Plein 1813 demonstreren op die dag.

NVU

De NVU was van plan om aan de rand van het oude centrum te demonstreren en wilde van de Oranjebuitensingel, via het Groenewegje en Spui weer naar de Oranjebuitensingel lopen. Van Aartsen wil dit niet toestaan omdat de NVU een geschiedenis heeft.
Veel demonstraties van deze organisatie leidden tot confrontaties met 'partijen die een andere opvatting hebben', zoals de AFA. De Koekamp, ter hoogte van het ministerie van Buitenlandse Zaken is daarom een beter plek, aldus de burgemeester.

'Confrontatie en provocatie'

Bij alle afwegingen speelt ook mee dat er voor 20 september veel aanvragen zijn gedaan voor demonstraties. Van Aartsen signaleert dat de oproepen daarvoor zijn gedaan in een sfeer van 'confrontatie en provocatie'.
Verder wil een aantal groeperingen door de Schilderswijk lopen. Daar moet rekening worden gehouden met tegen-demonstraties. Daarnaast vindt de burgemeester de risico's van optochten door woonwijken te groot.

Geen beperkingen

De Muslim Defence League en een organisatie die zich IAVVS noemt, hebben geen beperkingen opgelegd gekregen. Achter IAVVS gaat de website GeenStijl schuil. De afkorting staat voor 'Internet Against Vertical Video Syndrome'.
GeenStijl heeft toestemming gevraagd om op het Malieveld te mogen demonstreren tegen de filmtechniek waarbij mensen 'hun smartphone met camerafunctie rechtop houden om te filmen in plaats van horizontaal'.