Ook ‘Samen Tegen Racisme’ oneens met demonstratieplek

© Richard Mulder
DEN HAAG - Ook protestgroep ‘Samen Tegen Racisme’ stapt naar de rechter om de toegewezen demonstratieplek op 20 september aan te vechten. Burgemeester Jozias van Aartsen wil dat de groep uitwijkt naar Plein 1813.
Samen Tegen Racisme (waar de Anti Fascistische Actie AFA onderdeel van is) wilde eerst demonstreren op het Plein of een route lopen door het centrum. Maar de gemeente legde deze en twee andere groepen beperkingen op.
Volgens Samen Tegen Racisme is Plein 1813 'een mooie plek met heel veel bloemen, maar geen goede plek voor demonstraties'. 'Het ligt niet centraal in Den Haag en is niet gemakkelijk bereikbaar. Dus zullen wij bezwaar maken', zegt woordvoerder Maarten (die zijn achternaam vanwege nare berichten aan zijn adres niet bekend maakt).
De groep respeceert de uitkomst mocht het bezwaar worden afgewezen. ‘Dan moet het maar. Maar dat zou een grote beperking op ons demonstratierecht zijn', aldus de woordvoerder.
Oneens
De organisaties Pro Patria en NVU die ook op 20 september gaan demonstreren, maakten eerder vandaag bekend eveneens naar de rechter te stappen. Zij zijn het ook niet eens met hun toegewezen demonstratieplek.